Ogranak Trsat u gostima - Manuel Šumberac, ilustrator

U srijedu 3. travnja, točno u podne u u sklopu terenske nastave Grafičkog odjela održao se susret ilustratora Manuela Šumberca s učenicima Srednje škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, kojima je ilustrator ukratko predstavio svoj način rada, ispričao iskustva s ilustriranjem za međunarodno tržište i suradnjom s drugim slavnim hrvatskim umjetnicima te, kako sam kaže, “promišljati o ilustraciji i kroz ilustraciju”. Povodom susreta, prostor Ogranka Trsat uljepšala je izložba njegovih radova, dostupna za razgled u radno vrijeme knjižnice.

Manuel Šumberac, rodom iz Pule, mladi je ilustrator i videoumjetnik s brojnim nagradama iza sebe (od kojih svakako vrijedi nabrojati Porin 2012. za naslovnicu albuma Hladnog piva), no mi ga volimo zbog - nije teško pogoditi - slikovnica. Ilustrirao je naslove Baba Jaga i Div Zaborav, Jura i kuckalo protiv dosade, Snježna kraljica, Snjeguljica, pa i Pinokijeve pustolovine. Istaknuo se i kao vrsni predstavnik tzv. steampunk estetike te je i djela Mary Shelley (Frankenstein) i Edgara Allana Poea za međunarodno tržište opremio u tom stilu.

Laura Herceg, mag.educ.art

 
Manuel Šumberac, ilustrator Susret sa ilustratorom Susret sa ilustratorom Manuel Šumberac, ilustrator Manuel Šumberac, ilustrator Manuel Šumberac, ilustrator Manuel Šumberac, ilustrator Manuel Šumberac, ilustrator Manuel Šumberac, ilustrator lightbox jquery flashby VisualLightBox.com v6.1