Stručni izlet u Klagenfurt i Ljubljanu 2018.

Učenici prvih i drugih razreda u subotu 28. travnja u 7,00 sati s Trga Josipa bana Jelačića krenuli su na stručno putovanje.

Po dolasku u Klagenfurt posjetili su Minimundus, zabavni parku s mnoštvom minijatura poznatih svjetskih građevina, poput Eiffelovog tornja, Taj Mahala ili Kosog tornja u Pisi. Minimundus se nalazi u zapadnom dijelu grada, uz obalu Vrbskog jezera. Nakon odmora krenuli su u razgledavanje glavnog grad austrijske pokrajine Koruške, učenici su saznali nešto o povijesti Klagenfurta, gradskoj upravi, gospodarstvu i kulturi. Razgledali smo povijesnu jezgru najveći dio značajnih građevina smještenih između i oko tri glavna trga - Novog, Starog i Trga sv. Duha, ondje se nalaze i dva najpoznatija gradska spomenika - Lindwurm i Mandl, fontana Lindwurm najpoznatija je klagenfurtska znamenitost, a nalazi se na trgu Neuer Platz, fontana Wörthersee Mandl simbol Klagenfurta, Gradsko kazalište (Klagenfurt), Landhaus (Klagenfurt) palača, gradska vijećnica (Rathaus).

Posjetili su i glavni grad Republike Slovenije Ljubljanu, razgledali su staru jezgru Prešernov trg, Zmajev most, između dvaju svjetskih ratova velik je utjecaj na izgled grada imao arhitekt Jože Plečnik: Tromostovje, crkva sv. Frančiška u Šiški, Narodna i univerzitetska knjižnica, park Tivoli i dr., ostatci gradskog zida na Mirju, na brdu Grajski grič gotički dvorac, sačuvane stare zgrade većinom su građene u baroknom stilu: franjevačka crkva, katedrala sv. Nikolaja, Gruberjeva palača. U Rijeku su stigli umorni ispunjeni novim znanjima i iskustvima u 21,30 sati.

Laura Herceg, mag.educ.art.
 
. . . . . . . . . lightbox programby VisualLightBox.com v6.1