i-Fest 2018.

                                        
KRATKI VODIČ KROZ PROCES REALIZACIJE PROJEKTA 

SCENOGRAFIJA ZA 16. I- FEST NA TEMU
"SVEMIR IZ DJEČJE PERSPEKTIVE"

Ovogodišnji i-Fest održao se povodom Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom u utorak, 4. prosinca, u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, i to šesnaestu godinu zaredom. Festival je već tradicionalna manifestacija organizirana u sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad” i najveća manifestacija ovoga tipa u Republici Hrvatskoj. 2018. godine predstavljen je na međunarodnoj konferenciji Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije u Belfastu.

Učenici 4.a razreda aranžersko-scenografskog usmjerenja osmislili su idejno rješenje scenografije za 16. i-Fest izradivši scenske elemente od stiropora.  Stiropor su kao materijal odabrali iz razloga što je lagan, a s obzirom na to da su elementi morali visjeti u zraku tj. biti postavljeni na tzv. cugove ili uzvlake. Stiropor dolazi u pločama veličine 1m x 0,5 m koje se spajaju i oblikuju u željene oblike. Elementi se kaširaju,  odnosno obljepljuju  natronskim ili pak papirom. Zatim se obrađuju brusnim papirom a potom oslikavaju.
 
Učenici su ovaj projekt radili na četiri nastavna predmeta: Scenografija, Projektiranje, Aranžersko- scenografske tehnike i Dekorativno crtanje i slikanje, gdje su prošli sljedeće faze:

  • analizu prostora scene – u okviru nastavnoga predmeta Scenografija
  • analizu zadatka i izradu idejnog rješenja scenografije –u okviru nastave Projektiranja
  • izradu scenskih elemenata u materijalu – u okviru nastave Aranžersko- scenografskih tehnika
  • oslikavanje elemenata – u okviru nastave Dekorativnog crtanja i slikanja
  • postavljanje elemenata na scenu – u okviru nastave Projektiranja

U projektu su sudjelovali učenici: Borna Ćurković, Timna Malešević, Petra Jelušić, Petar Radivoj, Dan Sertić, Mia Strčić, Cameron Marlon Susman, Emili Tomaić, Leon Vranković te njihove nastavnice: Nina Bačić Mencer, Tatjana Masterl i Vesna Jakovčić.

U Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci osposobljavamo učenike da se samostalno razvijaju i realiziraju vlastite zamisli unutar zadanog nastavnog plana i programa. Za stjecanje praktičnog iskustva i pravi doticaj s realnim svijetom korisni su nam projekti koji se ostvaruju izvan škole, kao što je ova scenografija za i- Fest.

Vesna Jakovčić, voditeljica projekta

 

i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 i-Fest 2018 lightbox programby VisualLightBox.com v6.1