Projekt "Novi pogled"

U utorak 13. prosinca u izlozima Gradske vijećnice Rijeka postavljeni su na uvid građanstvu likovni radovi učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Učenici odjela Grafički dizajn trećeg i četvrtog razreda iz predmeta Ilustracija pod mentorstvom Laure Herceg, mag. educ. art, predstavljaju odabir likovnih radova nastalih u projektu "Novi pogled". Projekt je nastao u suradnji s povjesničarkom likovne umjetnosti i vrsnom muzejskom pedagoginjom Milicom Đilas, djelatnicom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Cilj projekta je uvoditi mladež u kulturni život sredine u svijet likovnosti, gdje ona prestaje biti pojam nego način života kroz rad na različitim područjima. Učenici su tijekom ove školske godine pogledali izložbe: Zlatka Price, Slave Raškaj i Mirne Kutleša te iste reinterpretirali na svoj osebujan individualni način rabeći različite crtačke i slikarske tehnike. U ostvarivanje programa istraživačke radionice djelovale su u prostoru "Maloga salona" i u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Stvaralačko - istraživačke radionice ostvarile su unaprijed dogovorene zajedničke zadatke izražajnim sredstvima karakterističnim za pojedina stvaralačka područja. Stvaralačko - istraživačke radionice bile su povezane zajedničkom temom, ovisno o aktualnoj izložbi u navedenoj galeriji i muzeju. Program se ostvarivao u uvjetima mentorske nastave. Mentorica je gradila svoj programski model od likovnih elemenata, likovnoga jezika, likovnih tehnika, motivacije, teorije likovne umjetnosti, povijesti kulturne baštine. Likovni je jezik univerzalan, te svi građani Rijeke mogu uživati u raznovrsnim likovnim rješenjima učenika ŠPUR-a. Navedeni projekt u procesu obrazovanja i odgoja mladih od osobite je etičke i estetske vrijednosti. Ima ulogu uvođenja u svijet likovnosti, u stjecanje temeljnih znanja u kojemu likovnost prestaje biti pojam i postaje način života kroz rad na različitim likovnim područjima i u različitim sredinama.

Projekt financira Primorsko-goranska županija; Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Laura Herceg, mag. educ. art

 
Sara Jovanović Sarah Kapitanić Sofia Valenta Antonio Filipović Antonio Filipović Iva Baotić Ivor Tamarut Ivor Tamarut photo gallery for website viewingby VisualLightBox.com v6.1