„Zrcaljenje stvaralaštva“

Povodom 130. godišnjice HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, 25. rujna otvorena je izložba likovnih radova učenika 3. i 4. razreda, GD, ASD i KD škole za Primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Višegodišnji projekt „Zrcaljenje stvaralaštva“ nastao je u suradnji s HNK Ivana plemenitog Zajca i Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Cilj projekta je:

- potaknuti kod učenika interes za kazalište
- naučiti ih prepoznati i vrednovati kulturno naslijeđe, te prožimanje istoga sa suvremenim potrebama življenja
- poticati kod učenika aktivan odnos prema glazbenoj i dramskoj umjetnosti kroz neposredan umjetnički doživljaj
- razviti senzibilitet prema prostornome i vizualnome svijetu kazališta
- povezati nastavne sadržaje sa sadržajima aktualnih predstava u kazalištu, omogućiti učenicima da izražavaju vlastite ideje, spoznaje i doživljaje viđenih kazališnih predstava u različitim likovnim područjima.

Prilikom realizacije projekta profesorice koriste: mentorski rad, vježbe, istraživanje, individualne zadatke i konzultacije. Učenici se pripreme za svaku glazbenu predstavu/ koncert, balet, dramu, operu na nastavnom satu prema programu; nakon predstave učenici rješavaju zadatke ili izražavaju svoje mišljenje o odgledanom kazališnom djelu ili izvedbi kroz skice za plakate, pozivnice i kataloge, scenske elemente, scenografije.

 

 

"Zrcaljenje stvaralaštva"

Izložba učeničkih likovnih radova grafičkoga i aranžersko-scenografskoga usmjerenja, nastalih na satovima Ilustracije, Dekorativnoga oblikovanja i Projektiranja, predstavlja idejna rješenja na različite načine vezana uz scenu.

Odgledane se predstave zrcale u likovnim uradcima učenika. One su citati i reinterpretacije viđenoga i doživljenoga tijekom više kazališnih sezona.

Učenički likovni radovi prikazuju: idejna rješenja plakata, scenografske skice i crteže do prostornog oblikovanja u maketi, osmišljavanje višenamjenskih scenskih elementa na okretnoj pozornici i preoblikovanja postojećeg prostora u scenski.

Izloženi učenički likovni uradci nastali su pod mentorstvom profesorica: Laure Herceg, Nives Papandopulo i Vesne Jakovčić.

 

Laura Herceg, mag. educ. art.