Pozivamo vas u Mali salon i MMSU-a za Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2015.

TEMA: MUZEJI  ZA ODRŽIVO DRUŠTVO
Grad na drugi pogled 

Mali salon,  otvorenje: 18.5. u 20 sati,
Od bratstva do bratoljublja od 18.5. do 3.6.

MMSU, otvorenje: 18. svibnja u 21 sat,
Sjevernjačka inzularnost
od 18. 5.  do 11. 6.

Putujući istraživačko-edukacijski i izložbeni projekt
 
Izložba Grad na drugi pogled / Gn2p rezultat je tromjesečnog projekta udruge koji se odvijao tijekom ožujka, travnja i svibnja 2015. godine u Rijeci kroz suradnju s Akademijom primijenjenih umjetnosti (diplomskim studijem Medijske umjetnosti i prakse), Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, riječk jim školama te riječkim vizualnim umjetnicima: Nadijom Mustapić, Milijanom Babić, Igorom Eškinjom i Petrom Mršom.

Gn2p  je višegodišnji putujući projekt koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih kroz radionice s renomiranim suvremenim umjetnicima i razvoj publike, odnosno strateški jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Projekt Gn2p obuhvaća umjetničke produkcije i radionice s učenicima lokalnih osnovnih i srednjih škola pod vodstvom lokalnih umjetnika koji svojim radom i mentorstvom učenicima približavaju vlastite kreativne procese. Kroz dijalog učenika i mentora-umjetnika na radionicama se realiziraju radovi u mediju videa, i to kreativnim korištenjem sveprisutnih multimedijalnih gadgeta . Tako učenici kroz objektiv kamere na svojim pametnim telefonima, tabletima ili foto-aparatima aktiviraju  “drugi pogled” na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti.
Rezultati tromjesečnog procesa odnosno radovi umjetnika, studenata i učenika tako grade multimedijalno ambijentalno tijelo izložbe satkano  od brojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na grad, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno. Grad se percipira i prisvaja u mnogoznačnosti perspektiva, a galerijski prostor sudjelovanjem markira i postaje bliskim i poznatim.
 
U projektu su učestvovali učenici iz odjela Grafički dizajn iz predmeta Ilustracija: Sarah Kapitanić 2.a, Matej Malešević 3.a, Božica Bajčić 3.a, Lea Labrović 3.a, Martina Brkić 4.a, Niko Bravarić 4.a, Petra Šporčić 4.a, Ida Krstulović 4.a, Tereza Vukić 4.a, Anamarija Ivanković 4.a.

 

Laura Herceg, mag.educ.art.