. . .
Grupna izložba
"Next Erasmus +,  umjetnici za umjetničko obrazovanje"

U srijedu, 17.05.2023. u Galeriji PM, Doma HDLU / Meštrovićevog paviljona s početkom u 19.00 održat će se otvorenje grupne izložbe "Next Erasmus +, umjetnici za umjetničko obrazovanje", kustosice Luise Kloos.

Izložba će predstaviti trenutačnu umjetničku produkciju sedamnaest gostujućih umjetnika iz Štajerske koji su sudjelovali u projektu Erasmus +, umjetnici za umjetničko obrazovanje. Njihovi se radovi bave individualnim i društvenim temama te estetskim pitanjima našeg vremena. Umjetnici u svom radu koriste različite materijale i medije, poput slikarstva, crtanja, grafike, fotografije, keramike, instalacija, skulpture i videa.

Izlažu: Erik Drevenšek, Maryam Farhang, Birgit Fedl-Dohr, Johannes Herster, Lotte Hubmann, Luise Kloos, Erwin Lackner, Paul Lässer, Amalija Lalić Stanić, Stefan Lozar, Keyvan Paydar, Igor F. Petković, Robert Sauerbrey aka Karl Banano, Barbara Schmid, Maria Schneider, Edda Strobl, Eero Teuschl

Erasmus+ je europski program obrazovne i kulturne razmjene. U okviru projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje, jednom godišnje u trajanju od dva tjedna umjetnici iz Štajerske stavljaju na raspolaganje svoje ateljee, vrijeme i stručnost mladim budućim umjetnicima iz Hrvatske. Na kraju tog razdoblja prezentiraju se rezultati koje su studenti postigli. Suradnja između hrvatskih studenata i štajerskih umjetnika do sada je ostvarena već osam puta. Oko 150 mladih iz Zagreba, Osijeka, Splita, Zadra, Pule i Rijeke, kao i profesori u njihovoj pratnji, do sada su sudjelovali u ovoj razmjeni. Ostvareni su mnogi daljnji kontakti, a neki su se studenti uspješno upisali na studij umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču ili završili majstorski tečaj na Ortweinschuleu u Grazu.

Na kraju svakog programa Erasmus+ hrvatski studenti predstavljaju svoje radove u profesionalnom izložbenom prostoru u Grazu. Tijekom godina ove su izložbe izazivale veliki interes javnosti u Grazu koja je veliki ljubitelj umjetnosti. Gradske kulturne institucije i umjetnički kolektivi kao što su Roter Keil, Schaumbad – Freies Atelierhaus Graz, Galerie Centrum i majstorski tečajevi Ortweinschule Graza stalni su partneri ovih susreta. Naravno, živahni grad Graz sam po sebi predstavlja inspiraciju i mjesto za ostvarenje raznih mogućnosti i eksperimentiranja.