Erasmus+ 2021./2022.

EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 7

Projekt Erasmus+ Umjetnici za umjetničko obrazovanje europski je projekt kojeg vodi i organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u cilju obogaćivanja znanja i iskustva učenika umjetničkih škola na polju umetničke prakse kroz rad sa mentorima i umjetnicima u stranim gradovima domaćinima.

Mobilnost učenika hrvatskih umjetničkih škola odvija se u periodu od 14 dana u Mariboru (Slovenija), Grazu (Austrija), Kaunasu (Litva) ...

Ove godine u Mariboru je sudjelovalo ukupno 18 učenika i dva profesora u pratnji iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci (4 učenika i Mirta Grandić, prof.) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (14 učenika i Jerko Stare, knjižničar).

Mentori koji su vodili radionice za učenike u Mariboru bili su:

IRENA PAMIČ, INTERMEDIJSKA UMJETNOST - voditeljica umjetničko-pedagoškog programa, programska voditeljica projekta Otvoreni studio i projekta vizualni laboratorij MARS, mentorica radionica, samozaposlena u kulturi, pedagoginja, profesorica likovne pedagogije, diplomirala na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mariboru.

mag. HANA REPŠE, ANIMACIJA - diplomirala na PEF UM i završila poslijediplomski studij na ALUO u UL. Od 2002. godine sudjeluje, organizira i provodi razne projekte. Koautorica je video spota MI2 – "Proklete ljubičice" (2017.), autorica animacije lutkarske predstave "Moj Lajf" (2018.) i autorica komične animacije kazališne stand-up predstave "Reformatori" (2021.). Radionicama animiranog filma bavi se od 2005. godine i u tom je razdoblju mentorirala više od 250 filmova za djecu i mlade.

NATALIJA ZABAV, MOZAIK - mozaičarka koja je nakon završene srednje Trgovačke škole stjecala iskustvo kao špediter a kasnije se posvetila izradi mozaika koje i danas istražuje i stvara. Od materijala poput stakla, mramora, keramike izrađuje razne proizvode i umjetničke slike, kao i velike zidne murale. Sudjeluje u raznim projektima poput "Za svijet bez gladne djece", gdje je potaknula građane da se uključe u humanitarnu akciju izrade svojih dlanova, čime je omogućila jedan topli obrok za dijete iz Argentine.

MANJA JERIČ, DIGITALNI MEDIJI - Po obrazovanju profesorica likovne umjetnosti, diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mariboru 2005. godine. Predavala je likovnu kulturu u nekoliko osnovnih škola i Srednjoj školi za dizajn Maribor.
Diplomirala je 2011. u Grazu Zen Shiats i postala certificirani učitelj ove metode.
Posljednjih godina Manja surađuje s kulturno-umjetničkom udrugom Žigota, gdje je stekla mnoga znanja iz digitalnih medija, video montaže i kodne grafike. To ju je dovelo do istraživanja fraktala i metode fraktalnog crtanja.

 

Učenici su svakodnevno pohađali radionice u zavodu MARS vođeni od navedenih mentorica i praćeni od nastavnika u pratnji a u popodnevnim satima obiliazili su prirodne i kulturne ljepote i sadržaje Maribora. Projekt i završna izložba su ostvareni uz zadovoljstvo svih sudionika.

 

Mirta Grandić, profesorica u pratnji učenika iz ŠPUR-a

 

- Vidi pdf -

 
Prezentacije učenika:
Alex Festini: "Moj doživljaj Maribora"
Katja Grgurić: "Doživljaj Maribora"