Erasmus+ 2020./2021.

EU projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 6

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika – HDLU provodi šesti projekt u okviru EU programa Erasmus + naziva Umjetnici za umjetničko obrazovanje 6. Ovim projektom je omogućena 2-tjedna inozemna mobilnost učenika i nastavnika iz hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti u svrhu provođenja stručne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umjetnika u Sloveniji i Austriji. Priprema učenika i nastavnika, prije samog odabira i odlaska na put, sastojala se od: pedagoške, jezične, stručne i kulturološke pripreme u školi.

U Mariboru je sudjelovalo ukupno 18 učenika i dva profesora u pratnji iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci (4 učenika i Jasmina Bukša, prof.) i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli (14 učenika i Ksenija Tomičić, akad. slikar). Mentori koji su vodili radionice za učenike u Mariboru su bili: ALEKSANDRA FARAZIN - nezavisna vizualna i konceptualna umjetnica, edukatorica i organizatorica kulturnih događanja, METKA KAVČIČ - konzervatorica i restauratorica, samozaposlene u kulturi, POLONA POKLUKAR - djeluje na području produkt dizajna, scenografije, ilustracije i prostorne instalacije, BORUT POPENKO - samostalni radnik u području kulture, GREGOR SALOBIR – stvara u fotografskim smjerovima: autorsko-umjetničkim, uličnim i reportažnim. član je Fotokluba Maribor i voditelj Mišnice (jedine tamne komore u Mariboru).

Učenici su svakodnevno vođeni od strane mentora u jutarnjim i popodnevnim satima, stvarali su svoje kreativne radove u prostorima namijenjen umjetnosti, KIBLA PORTALA (slovenska i međunarodna nevladina institucija u području kreativne industrije, interdisciplinarne, multimedijske, vizualne, glazbene i AV umjetnosti) te u umjetničkom kulturnom prostoru GT22. Imali su stručno vodstvo po Muzejima i aktualnim izložbama ali i svoje slobodno vrijeme. Učenici su imali osiguran smještaj u hostelu Pekarna sa doručkom i večerom, dok se ručak pripremao u bio restoranu u blizini hostela prema vegetarijanskom i mesnom meniju. Ova 2021. godina bila je posebna s obzirom na epidemiju Covid-19, ali uz poštivanje svih epidemioloških mjera, projekt i završna izložba su ostvareni uz zadovoljstvo svih sudionika.

 

Jasmina Bukša, profesorica u pratnji učenika iz ŠPUR-a

 
- Vidi pdf -