Završetak projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje 4


30. svibnja 2019.


31. 5. 2019. službeno završava EU projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje 4kojeg HDLU provodi u okviru programa Erasmus +. Već najesen počinje provedba projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje 5 o kojemu ćemo izvijestiti više uskoro.
Projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 4 imao je za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanje slikarski, grafičara i kiparski dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini. Projekt je usmjeren i na nastavnike, kao izvršitelje kurikuluma za zvanje slikarski odnosno kiparski dizajner, a kako bi nastavnici bili osposobljeni u skladu s vodećim trendovima u području slikarstva odnosno kiparstva.
Već četvrtu godinu zaredom projekt povezuje nositelja konzorcija Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao vodeću strukovnu organizaciju likovnih umjetnika, 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule i Osijeka te 4 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije, Kaunas Artkomas iz Litve te Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana iz Slovenije, koje organiziraju provedbu stručne prakse za učenike odnosno stručnog usavršavanja za nastavnike.
Ovogodišnji projekt uključio je čak 35 učenika iz 5 hrvatskih umjetničkih škola na dvotjednim stručnim praksama pod vodstvom mentora – profesionalnih umjetnika u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj obogaćenim intenzivnim kulturološkim programom te aktivnostima povezivanja s lokalnom zajednicom. U projektu je bilo uključeno i 10 nastavnika stručnih predmeta iz područja kiparstva odnosno slikarstva na stručnom usavršavanju na prestižnoj umjetničkoj akademiji u Ljubljani.
Na mobilnosti u Mariboru (Slovenija) od 13. 1. do 26. 1. 2018. sudjelovali su učenici iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci (Dora Abram, Emily Cunjak, Hana Hirnig, Iva Projić Lucija Skitarelić, Nathalie Cunjak, Nikolina Filipović i nastavnica Zrinka Kralj) i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli (Deborah Jančić, Ella Pinzan, Marina Pekica, Mark Šircel, Tara Gasson, Tisa Gavrić, Viktoria Pereša i nastavnica Suazna Kariko). Učenici su na dvotjednoj stručnoj praksi radili pod mentorstvom umjetnika koji su članovi udruge KIBLA: Aleksandra FrazinIrenom Parmič, Sašom Bezjakom i Metkom Kavčić. Osim stručne prakse, učenici su imali organizirane kulturne aktivnosti te su posjetili Umjetničku galeriju u Mariboru, srednju umjetničku školu u Mariboru, te Muzej suvremene umjetnosti Metelkova i Modernu galeriju u Ljubljani. Radove koje su izradili pod vodstvom mentora učenici su predstavili na završnoj izložbi u galeriji ArtKIT.
 
 
 
Na mobilnosti u Grazu (Austrija) od 10. 2. do 23. 2. 2018.  sudjelovali su učenici kole likovnih umjetnosti u Splitu (Bartol Stojanović, Dominik Rnjak, Đana Lončar, Filip Glaurdić, Matea Križanović, Petra Jelača, Kristina Drmić i nastavnica Zrinka Barbarić) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka (Dina Djetka, Ena Antunović, Lucija Guberac, Monika Kostadinović, Nikša Borovac, Tena Klarić, Vivian Wilhelm i nastavnik Željkao Ašperger). U Grazu ih je ugostila organizacija Next (Next- Verein feur Zeitgenossische Kunst) i mentori Luise Kloos, Erwin Lackner, Keyvan Paydar, Igor Friedrich Petkovic, Ingeborg Plepelits, Gerhard Stiegler Paul Lässer i Eero Täuschl. Učenici su bili raspodijeljeni po ateljeima mentora kod kojih su svakodnevno učili nove vještine koje su primjenjivali na vlastitim radovima. Također, za učenike su bili organizirani satovi crtanja akta pod vodstvom Keyvana Paydara i eksperimentalnog crtanja pod vodstvom Aurelia Meinharta. Posjetili su Atelier Schaumbad i Školu primijenjenih umjetnosti u Grazu-Ortweinschule, te brojne muzeje i galerije u Grazu među kojima se ističu Kunsthaus i Steiermarkhof galerija. Po završetku mobilnosti, učenici su predstavili svoje radove na završnoj izložbi u Galeriji Centrum .

Na mobilnosti u Kaunasu (Litvi) od 14. 3. do 30. 3. 2018. sudjelovali su učenici iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (Bartol Galović, Lea Krmpotić, Lea Pernjek, Marta Dijak, Šimun Šperanda, Tina Vugrinec, Lana Zubović i nastavnik Matej Pašalić). U Kaunasu su radili u ateljeima Kaunas Artkomas sa mentorima Arune Sciupokaite i Mindaugas Juodis.. Tijekom mobilnosti učenici su imali organiziran razgledavanje Kaunas te su posjetili više muzeja u tom gradu kao i ateljee nekolicine umjetnika iz Kaunas Artkomas organizacije.Radove napravljene tijekom mobilnosti učenici su izložili na završnoj izložbi u Kauno kurybiniu industriju centras.
 

U sklopu projekta HDLU je organizirao i stručno usavršavanje nastavnika stručnih predmeta iz područja slikarstva i kiparstva iz 5 hrvatskih škola na Akademija za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Nastavnici Gordana Ivančić Dodran i Ksenija Tomičić iz Pule, Marijana Vargić i Zrinka Kralj iz Rijeke, Hana Letica i Kaća Svedružić iz Splita, Ančica Liović i Marija Andrić Soldo iz Osijeka i Rocco Rabar i Sanja Balen iz Zagreba sudjelovali su na intenzivnom dvodnevnom usavršavanju. Imali su radionice iz slikarskih i kiparskih tehnika, razgovore s profesorima i studentima Akademije i terensku nastavu o muzejskoj pedagogiji i novim umjetničkim praksama u Modernoj galeriji u Ljubljani.